Notícies

GosSOS fa una crida animalista a la població d'Andorra

05/07/2022

El creixent nombre d'abandonaments omple la gossera del Principat

Quan es troba un gos abandonat al país, el seu primer destí és la gossera oficial del Principat d’Andorra, situada a Sant Julià de Lòria. Si el gos porta xip i es localitza als propietaris, l’animal torna a casa i tot queda en un ensurt. Per contra, si és un gos realment abandonat, la gossera es converteix en la seva llar durant un temps curt o llarg en funció de si el gos és adoptat per una nova família. 

A Andorra hi ha més de 10.000 gossos registrats i a la gossera hi tenim uns 30 peluts de mitjana; actualment prop dels 40. Pot semblar poc, però són molts animals i, malgrat que el ritme d’adopcions és bo, costa baixar la xifra perquè el ritme d’entrades és permanent. Més enllà del temps d'estiu i vacances, els motius són diversos i alguns dramàtics com el fet que algunes famílies que canvien d’habitatge no poden portar el gos al nou pis perquè no s’hi permet viure amb animals domèstics. També hi ha abandonaments i cessions de gossos de caça, que "ja no són útils per la seva funció oríginal” o bé d’algú que en algun moment va tenir la idea de comprar o regalar un gos sense saber quines obligacions de cura i quines necessitats té associades: passejos, alimentació, necessitats fisiològiques, espai vital… Els motius són diversos i variats, però el seu resultat és que la cessió o l’abandó d’animals no s’atura. 

Mahatma Gandhi va sentenciar que “la grandesa d’una nació i el seu progrés moral es pot jutjar per com tracta els seus animals” i aquest pensament ens interpel·la a tots: poders públics, però també a tots i cadascú de nosaltres. A GosSOS, l’associació protectora d’animals sense ànim de lucre que gestionem la gossera oficial per encomana del Govern, fem una crida a la població en dues direccions: la primera és que abans de tenir un gos pensem bé en les responsabilitats que ens comporta ara i en el futur per evitar així abandonaments. La segona crida és a l’adopció! A la gossera oficial del Principat d’Andorra hi ha gossos adorables que necessiten una nova llar. Tot i els esforços dels treballadors de GosSOS i dels grans voluntaris que ajuden a la cura i el benestar d’aquests animals, és evident que el caliu d’una llar és sempre la millor de les respostes

Podreu trobar tota la informació d’adopcions i d’altres programes de suport als gossos abandonats del país aquí.


Informació als mitjans relativa a aquesta situació:

Andorra Televisió

Diari d'Andorra 

Bon Dia

Altaveu